Topbolt
Kategóriák
Topbolt
  • Kategóriák
    • Otthon és Kert
    • Szépség és Egészség
    • Művészet és Hobbi
    • Építkezés és Felújítás
    • Műszaki cikk és Elektronika
    • Játék
    • Jármű és Alkatrész
    • Állattartás
    • Sport és Szabadidő
    • Divat és Öltözködés
    • Bútor
    • Irodaszer és Írószer
    • Ajándék
    • Baba és Tipegő
    • Újdonság
    • Kütyü Toplista
    • Menő
    • Új év, új lehetőségek
    • Népszerűek
  • Blog
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Igazi Töltött Káposzta Elkészítése

Igazi Töltött Káposzta Elkészítése

A töltött káposzta az egyik legkedveltebb magyar étel, amelyet szinte minden családban másképp készítenek. Az ünnepi asztalok elengedhetetlen fogása, amelynek gazdag ízei és laktató jellege miatt nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is nagy népszerűségnek örvend. Ez a tradicionális étel számos változatban létezik: egyesek füstölt szalonnával és kolbásszal, míg mások egyszerűbb verzióban készítik el. Akárhogyan is szeretjük, a töltött káposzta elkészítése mindig meghozza a családi összejövetelek meleg hangulatát. A következő receptben bemutatom, hogyan készítheted el ezt a klasszikus ételt, miközben néhány hasznos tippet és válaszokat is találsz a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a tökéletes töltött káposztával kapcsolatban.

2024.10.04 13:51 Margit
Margit

Töltött Káposzta Recept

A töltött káposzta a magyar konyha egyik kedvelt étele, amit generációk óta szeretettel készítenek. Most megosztom veletek ennek a klasszikus ételnek az elkészítési módját, valamint válaszolok néhány gyakran felmerülő kérdésre a töltött káposztával kapcsolatban.

Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 közepes savanyú káposztalevél
- 0.5 kg darált sertéshús
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 20 dkg főtt rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 5 db babérlevél
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 l víz (kb.)
- Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Szalonna és hagyma pirítása: A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, és serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
2. Töltelék elkészítése: Egy nagy keverőtálban a darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, a pirított hagymával és fokhagymával. Hozzáadjuk a szalonnadarabokat, a fűszerpaprikát, a köményt, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. Rétegezés: Az átmosott savanyú káposztából egy réteget teszünk egy nagy edény aljára. Rászórjuk a babérleveleket, és egy kevés füstölt kolbászt is hozzáadunk. Erre jön még egy réteg káposzta.
4. Töltés: A káposztalevelekbe töltjük a húsos keveréket, majd szépen sorba helyezzük őket az edényben. Ha marad töltelék, gombócokat formálunk belőle, és azokat is a káposzta közé tesszük.
5. Főzés: Az egész tetejére még egy réteg káposztát teszünk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az összes hozzávalót. Lassú tűzön főzzük körülbelül 2 órán át.
6. Rántás készítése: Egy evőkanál zsírt olvasszunk fel, adjunk hozzá lisztet, majd keverjük simára. Paprikával ízesítve öntsük rá a káposzta tetejére, és óvatosan oszlassuk el a tetején.

Miért kemény a töltött káposzta?


A káposzta keménységének egyik oka lehet, hogy nem áztattuk át kellően, vagy túl rövid ideig főztük. A megfelelő puhítás érdekében a savanyú káposztát érdemes áztatni, ha pedig friss káposztát használunk, előfőzést is alkalmazhatunk.

Mennyi egy adag töltött káposzta?


Átlagosan egy adag töltött káposzta 2-3 darabot tartalmaz, ami kb. 300-400 grammot jelent. Ez függ attól is, hogy mekkora káposztaleveleket használunk és mennyi tölteléket teszünk bele.

Hány gramm egy töltött káposzta?


Egy átlagos töltött káposzta 150-200 gramm körüli súlyú, attól függően, hogy mennyi húst és rizst használtunk, valamint a káposztalevelek méretétől is.

Milyen húsból készül a töltött káposzta?


Leggyakrabban darált sertéshúst használunk, de a recept szabadon variálható vegyesen marha- és sertéshús kombinációjával is. A füstölt szalonna és kolbász ízletes pluszt ad az ételnek.

Milyen káposzta kell a töltött káposztához?


A legfinomabb töltött káposzta savanyú káposztából készül, amely kellemesen pikáns ízt ad az ételnek. Ha friss fejes káposztával dolgozunk, érdemes blansírozni, hogy lágyabbá váljon.

Hány napig áll el a töltött káposzta?


Hűtőben tárolva 4-5 napig is friss marad. Sokan úgy tartják, hogy másnap, amikor újramelegítik, még finomabb lesz, mert az ízek jobban összeérnek.

Mennyi idő alatt fő meg a töltött káposzta?


A főzési idő általában 2 órát vesz igénybe lassú tűzön, hogy a hús és a káposzta is teljesen megpuhuljon. Lassú főzéssel érik el a legjobb eredményt.

Ajánlott termék: Töltött Káposzta Készítő Gép


Ha szereted a töltött káposztát, de a káposztalevelek töltögetése túl sok időt vesz el, akkor a Töltött Káposzta Készítő Gép lehet a legjobb segítséged! Segítségével gyorsan és könnyedén készíthetsz tökéletes töltött káposztát, időt és energiát spórolva.

- Gyors és egyszerű használat: Nincs többé kézi tekerés!
- Tökéletes formák: Minden káposzta egyforma lesz.
- Praktikus: Kis mérete miatt könnyen tárolható.

Ezzel a géppel a töltött káposzta készítése valóban gyerekjáték lesz, így még azok is bátran nekifognak, akik eddig tartottak tőle.

A töltött káposzta ízvilága örök klasszikus, és modern megoldásokkal, mint a töltött káposzta készítő gép, még egyszerűbben élvezhető!

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
    • Általános szerződési feltételek
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Fizetés
    • Szállítás

 

Schenopol Kft
        Ügyfélszolgálat
        Hétfőtől-Péntekig 10:00-16:00

    info@topbolt.hu

     

    • facebook

    • Otthon és Kert
    • Szépség és Egészség
    • Művészet és Hobbi
    • Építkezés és Felújítás
    • Műszaki cikk és Elektronika
    • Játék
    • Jármű és Alkatrész
    • Állattartás
    • Sport és Szabadidő
    • Divat és Öltözködés
    • Bútor
    • Irodaszer és Írószer
    • Ajándék
    • Baba és Tipegő
    • Újdonság
    • Kütyü Toplista
    • Menő
    • Új év, új lehetőségek
    • Népszerűek
    • Blog
    Nyelv váltás
    • hu
    • ro
    Pénznem váltás
    Adatkezelési beállítások
    Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
    A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
    A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
    Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
    A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.